To be Open Minded


It’s cool try to be open minded to everyone. You know literally every person we know. Hidup di ibukota lebih dari 1 tahun, cukup merefleksikan berbagai karakter & keunikan setiap orang yang aku temui. Sahabat, teman dekat, kolega; kenal di kantor, teman kampus, ketemu di mall, pas running, pengajian, dan cukup banyak new persons in my entire new life in this super busy city. And indeed they are all differents.

Well FYI I just resigned from a multinational company and moved into early stage startup. From a corporate-stable-job style to major-millenial-but-unclear-future style startup. Pengen nulis tentang ini tapi ga jadi-jadi. Semoga sempet ntar, in syaa Allah. I also moved into a new rent. Awalnya kost di setiabudhi, kamar berdua dengan teman, sekarang pindah ke kontrakan (rumah) di daerah Mampang, diajakin teman kuliah dulu. Tentunya lebih rame karena kontrak rumah.

Dari 2 perpindahan tersebut, I’ve got many new friends, or at least new people I know. The thing that triggered me to write this was yesterday after long time finally I joined again pengajian weekend, bareng temen kontrakan baru. Some of them are sholeh, they listened many speeches in youtube & TV channel. Cool. Bahagia bisa deket dengan mereka yang mau mengajak kebaikan. I always thank God for giving me this kinda environment in my new stay.

In the other hand I also try to reflect to people I know from old & new offices. Di kantor lama I had friends that like to drink, billiard & club. It’s exciting to have them as friends. I want to be opened, since I know many people in Jakarta or in the world, similar to them. Just a matter of time I will meet & become close to them. So let’s just hang out now. I ever got invited by them to go to bar, to smoke & drink, after we played billiard together. Cool right. I haven’t done it before. Well I had done it once when I was abroad, but in Indonesia it was my first time to go to bar.

Here’s the interesting point from this post

“I try to be open minded to everything, except the fundamental one”

Apa itu fundamental? Indeed yang mutlak dilarang agama. Which is in my case drink alcohol. I said to them, I will join, but I don’t drink. Well at least drink orange or ice cream. Besides that, I’m cool. They were okay with it. Then let’s go.

I did istighfar along the way. Serem cuy haha. But my intention purely just wanted to get in touch with them & ingin tau how the bar looks like. I won’t do it for routine, even just this once and done. Dan sekalian diniatkan untuk latihan maybe someday I will “trapped” in this kinda situation. So let’s exercise from now and with friends I’ve already known.

Bahkan dengan orang yang berbeda di kantor lama juga, waktu itu ada partner bisnis dari negara lain, and I had been invited to a hot club. Literally. Jadi sejenis club tapi yang lebih parah. Many girls there. Darkside of Jakarta. Pokoknya ini lebih serem dari bar yang aku kunjungin sebelumnya. Lantai atas nya ada hotel lagi. Serem. Untung banget, one of my business partner was girl, and she felt uncomfortable in that club. So we just came in to that, sat, and not more than 5 minutes we went out. Truly relieved. I said much istighfar pisan di dalam sana. I won’t do it again. Serius. Semoga Allah mengampuni. Aamiin. But at least I know how it looks like inside. And it’s totally a place I will avoid the most.

Well those are some extreme examples. In many simple things I also try to be open minded to everyone. Yang pacaran & tiap malem telponan, my old roomate :p Haha. I try to be opened as well, and understand his position. I had ever been in that condition. Well used to, long time ago. Sisi positif nya at least dia ga pernah tinggal sholat. Bahkan dia tiap hari ngaji even just one or two verses. That’s cool man. Jadi bantu doain aja biar segera nikah. Katanya sih on the way. Aamiin. Semoga dipermudah.

Yang ga sholat juga ada. Bahkan banyak kalo yang ini. Padahal mereka muslim. Sedih. Some of them menyepelehkan, jadi kaya ya sholat mah kalo sempet aja. Kalo lagi ada urusan, di skip aja. Please. Itu masih mending. Banyak juga teman-teman yang aku kenal bahkan ga pernah lihat mereka sholat sama sekali. Huznuzan emang ga pernah papasan. Tapi masa sholat Jumat pun engga.

But again, I try to be opened with them. Mungkin aku juga masih lemah & cupu ga bisa peringatin langsung. Jadi at least I don’t want to judge. Even I try to  be close friends to them. Close colleagues at least. In syaa Allah. Hidayah Allah yang kasih.

parachute-mind
Sama terkait pilkada Jakarta kemarin. C’mon it’s up to you, what you want to choose. Aku sih tetep oke oce. Haha. Pendukung Ahok bukan berarti you guys are my enemy. No. Not at all. Be open minded. Memang jelas dari Al-Quran mutlak kita (yang muslim) harus pilih pemimpin muslim. Tapi apa kita-kita, yang mungkin sedikit lebih paham, are in the same page dengan mereka yang belum? That you should ask yourself. Not them. Kita yang menyesuaikan. Bukan mereka. Many things could influence how they think. Dari linkungan sekitar, orang tua, pendidikan, dan kita yang belum lama kenal mereka mau langsung berharap mereka ngerti. Put that hope away.

Instead of debating with them, dan malah semakin jauh dengan mereka. It’s better not discussing about that, well, not really important thing. It’s up to you c’mon. Mending bahas hal general lainnya. And keep inside in friend circle with them. Sambil cari the right moment & right time. Meski jujur susah sih, bisa ga ketemu-ketemu waktunya kalo mereka gitu terus. Haha. At least we respect them & learn positive things from them

The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.” -George Bernard Shaw

Excerpt From: Grant, Adam. “Originals: How Non-Conformists Move the World.” iBooks.

Widih panjang juga. Padahal mau curhat bentar aja. lol

Kesimpulannya. Try to be open minded to everyone. Except the fundamental ones. Kalo dia ngajak ga sholat. Udah ngaco itu baru. Ngajak loh ya. Kalo dia ga mau sholat mah, ya kita jangan ikut-ikutan dong. Kita tetep sholat. Atau mereka belum ke masjid, ya jangan malah kita yang terpengaruh mager juga. Kita tetep aja ke masjid. Terus ngajak minum-minum. Maksa tepatnya. Nah kalo yang ceum-ceum gitu, it’s time to be closed. Tutup rapat-rapat pintu pertemanan. Avoid them as much as you can. Intinya begitu. Hanya sekedar random ingin mengungkapkan curahan kata. Masih banyak yg salah. Allahualam.[]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s